Az IRCről kicsit bonyolultabban.

    Az IRC történeti részébe ez a dokumentáció nem hivatott belemenni.

    Ez a dokumentáció arra hivatott, hogy az IRCről alkotott képed egy kicsit szélesítse.

Röviden egy kis áttekintés:

     Jelenleg vannak a nagyobb hálózatok, melyek nemzetközi méreteket öltöttek és vannak egyéni szerverek. A hálózatokat több százezer chatelővel és sok ezer szobával kell elképzelni, különböző nemzetségek mindegyike megtalálható ezeken. A kisebb létszámú egyéni szerverek közül hazánkban igazán jelentősek között elsősorban a Trefort.net szerverét említeném, ahol viszonylag könnyen sikerül beszélgetőtársra lelnünk. A nagyobb hálózatok közül elsőként természetesen az IRCnet hálózatot említeném. 3 magyar szerver a tagja jelenleg: irc.sote.hu, irc.elte.hu, irc.extra.hu. Ezeken a szervereken keresztül léphetünk fel arra a nemzetközi hálózatra, mely Európában a legismertebb és legrégebbinek tartott.

    Az IRCnet hálózatról ez a dokumentáció nem kíván részletes leírást adni, átadja ezt a lehetőséget azoknak az adminoknak, akik az alapítástól kezdve ott voltak.

A többi hálózat és az IRCnet nem egészen hasonló.

    Nem az IRC RFC részére gondolok itt elsősorban, hanem például a nick és szoba birtoklásának problémájára, vagy az IRCoperátorok hatalmának, feladatainak különbözőségeire.

    A Servicesek története is elég bonyolult, erről talán egy későbbi doksiban adnék számot, márha egyáltalán érdekesnek találja bárki is ezt a témát. (Én mint 2 Services magyar fordítója természetesen érdekesnek találom, de mivel elég hosszú story, talán máskor...)

    Röviden a Servicesekről: A Services egy kliensekből álló program. U:Line-t igényel, a nyugodt működéséhez. A Services kliensei programtól függően változóak. A leggyakoribb problémák kezelésére hozták létre a Szoba (ChanServ), a Név (NickServ), az Üzenő (MemoServ), Operátori (OperServ), Hoszt (HostServ), Segítségnyújtó (HelpServ),   szervizegységet.

    A NickServ a nevek regisztrálását, karbantartását, jelszóval való levédését teszi lehetővé. A név regisztrálása teszi egyben lehetővé, hogy egy adott (regisztrált) szobában az adott (regisztrált) név mögött lévő user különböző jogköröket kaphasson, beállításokat hajthasson végre a szintjétől függően.

 Általános névregisztráció: /msg NickServ register jelszó email

    A ChanServ a szobák regisztrálását teszi lehetővé illetve a megnevezett regisztrált nevek számára lehetővé teszi a szoba bizonyos beállításainak szerkesztését.  

Általános szoba regisztráció: /msg ChanServ register #szobanév jelszó meghatározás

    A MemoServ az offline (regisztrált nevű) userek számára történő üzenet küldést teszi lehetővé számodra, ha regisztrált a neved.

    OperServ, a regisztrált nevű, OperServben oper vagy admin jogkörrel rendelkező IRCOperátor számára teszi lehetővé a szerver különböző beállításainak finomítását, illetve a sokkal erőteljesebb felügyeletet. A használatához először be kell operelnie a /oper paranccsal illetve be kell azonosítania a nevére a jelszavával.

    Természetesen programoktól függően egyéb Services egységek is léteznek. Pl.: RootServ, Agent, AdminServ, Global, stb.

A könnyebb megértéshez alapul vegyük az IRCnetet.

    A név és a szoba regisztráció, mint olyan az IRCneten nem létezik. Elzárkóznak attól, hogy egy név, vagy szoba teljes mértékben kisajátítható. Itt botok, botnetek, bnc, vhostok nyújtanak megoldást a problémákra. Az IRCopok itt nem rendelkeznek szobára kiterjedő jogkörrel.

    A UnrealIRCd esetében példának okáért, jelenleg a Trefort.net is ezt használja, az Operek teljes jogkörrel rendelkeznek. Minden szobában teljes jogkörrel rendelkeznek. Ezen kívül beleszólásuk van a ChanServ, NickServ által regisztrált szobák, nevek beállításaiba.

    Törölhetik, felfüggeszthetik, tilthatják a nevedet, szobádat, a szobád minden beállítását megváltoztathatják. A ChanServ egy úgynevezett Access, hozzáférési lista alapján szórja a jogköröket azok számára, akik szerepelnek a listán.

Az Access listán a következő alap szinteket különböztethetjük meg:

Szint Név Jogai

-2   Nojoin nem tud belépni

-1   NoOp nem kaphat op státuszt.

 0    Simauser nem kap semmit.

 3    VOp Automatikusan kap +v módot. Hangadó, jele: +

 4    HOp Automatikusan kap +h módot. (IRCneten nem létezik. Ez a féloperátori státusz, mely eredetileg a helpop nevet viselte, erre utal pl a mIRC-ben az "ishelp" változó. A féloperátornak a jele %. Jogai: kick, ban, topic, invite, mode +- vbmklipsnt. Opot nem tud kirúgni, deopolni.

 5   AOp Autooperátor. Automatikusan kap +o státuszt. Jele: @. Minden op joga meg van, akárcsak az IRCneten. Ezen kívül, a ChanServ segítségével lezárt szobába is meg tudja hívni magát, unbanolni tudja magát. Minden mode-ot tud állítani, ami nincs letiltva az mlockban.

10  SOp Szuper operátor. Automatikusan kap +a státuszt. Jele: @ vagy ~ (Unreal új verziója.)

Karbantartja a szobát. Auto kirúgás listát módosíthat, Aop listát módosíthat, és nem rúgható ki.

20 SOp Szuper operátor. Automatikusan kap +a státuszt. Jele: @ vagy ~ (Unreal új verziója.)

Karbantartja az Sop listát, Set parancsokhoz is hozzáférhet, nem rúgható ki, védelmet adhat, elvehet.

Max. Founder A szoba Ownere/tulajdonosa. Őt senki sem tudja bántani. Minden beállításra lehetősége van a ChanServ-ben. Ő módosíthatja a Parancsokhoz való hozzáférési szinteket. (levels) Bármilyen opot hozzáadhat, törölhet. Automatikusan kap +q módot. Jele: @ vagy &.

Mondhatnánk, a szobában a founder az atyaúristen. De ellentétben az IRCnettel, azért itt a foundereket már felügyelik az IRC operátorok.

A legtöbb ilyen szerveren a Trefort.net és más külföldi szerverek mintájára úgynevezett Teameket hoznak létre. ChanTeam, RoomService team, NickTeam, HostTeam, stb. Ezek foglalkoznak a különböző problémákkal. Tagjainak többsége IRCop.

Az ilyen típusú szervereken kicsit más szabályok vannak érvényben, mint az IRCneten.

Rengeteg parancsot kell megismerned, ha a neved és szobád szeretnéd megfelelően karbantartani.

Elvileg az IRCnettel ellentétben az ilyen szervereken nem lehet takeoverelni, ha regisztrált a szoba. Még, ha opot is adnak, egy jó Aop egy perc alatt helyre teszi a szobát a takeover után.

Mellesleg a szobamódok lockolhatóak, mint a botokban is. Ergo, például a +Q szobamód lehetetlenné teheti, hogy bárkit is kirúgj. Levenni viszont nem tudod, mert a ChanServ azonnal visszarakja. De mondjuk a legtöbb szobában secureops opció be van kapcsolva és olyankor csak az lehet op, akinek van hozzáférése a ChanServhez.

Tulajdonképpen a kérdés az, hogy az IRCnet döntött-e jól akkor, amikor nem ment bele a Services kifejlesztésébe, hiszen egy óriási hálózaton igen csak nehéz dolga lenne egy ilyen programnak vagy azok, akik ezt a módot választották?

A meglátásom szerint mindkettő szükséges és ésszerű volt.

Tapasztalatból tudom, hogy hiába van  pár száz Services parancs, ha a felét nem ismerik a userek, a másik felét pedig nem értik, mert angolul van. Ez volt az egyik oka, hogy jómagam Romek Krisztián barátommal közösen elkészítettem az Első magyar nyelvű Services fordítást, mely magyar nyelvi fájlként integrálva lett Andrew Church által készített IRCServices programba, mely az egyik legelterjedtebben használt Services a magyar egyéni IRC Servereken.

De mivel nem vagyok kőszívű én sem és én is fent vagyok lassan 1 éve saját bnc-vel az IRCneten, illetve saját botom is fut az IRCneten, ezért amint időm engedte elkezdtem lefordítani a www.egghelp.org oldal Eggdropokkal kapcsolatos doksijait.

Akit az UnrealIRCd vagy a Services, esetleg az Eggdrop témakör felkeltette érdeklődését, azoknak a bővebb leírásokért, annak az IRCPage oldalt ajánlanám a figyelmébe.

Aki esetleg IRCneten rendelkezik szobával és annak van honlapja, azt megkérném, hogy kövessen el egy link ajánlást a http://irc.lap.hu oldalon, a szoba neve mögé egy (i) -t írva.

Példa: #budapest.hu (i)

Ha kérdésed lenne nem IRCnetes szerverekkel kapcsolatban, például UnrealIRCd, és a fenti oldalak egyikén sem találtál megfelelő segítséget akkor az alábbi címre írhatsz.

Hamarosan újabb cikkel is jelentkezem. (talán a Servicesek történetéről...)

Kapitány János (Sarkanyka)
irc at lap.hu