A Servicesek
(A másik megoldás)

   Services Ismertetése: A Services egy program, egy alkalmazás, mely az IRC Serverhez kapcsolódik és Pseudo klienseket hoz létre. A zavartalan működéséhez a Server configjában U:Line -t kell neki definiálni, illetve a csatlakozáshoz egy linkelési blokkot. A Services részegységekből tevődik össze. A programtól függően ezek eltérőek lehetnek, de bizonyos egységek mindegyikben előfordulnak. Ilyen például a Szoba szerviz (ChanServ) vagy a név szerviz (NickServ).

    A Services fő feladata az IRCServer használatának megkönnyítése.

- NickServ a nevek regisztrálása, jelszóval védetté tétele, esetleg használatának hosztra korlátozása, illetve különböző opciók beállítása.
- ChanServ a szobák regisztrálása, operátorok kinevezése, beállítások karbantartása, hozzáférési szintek állítása, felhasználók kitiltása.
- MemoServ a regisztrált nevű felhasználóknak való üzenethagyást teszi lehetővé számunkra, ha regisztrált a nevünk. (Offline usernek is üzenhetünk.)
- OperServ az IRCoperátorok jobb keze. A Server kezelésének segítése, kitiltás, session korlátozás, adatbázis kezelése, Services irányítása, az IRCoperátorok jogköreinek bővítése.
- HelpServ a help szövegek adatbázisát kezeli.
- Global Minden felhasználónak küldhetnek egyszerre az IRCoperátorok üzenetet.
- BotServ (csak egyes Servicesekben) Services Botokat hozhatnak létre a Services adminok.

Ezek a leggyakoribb egységek, de ezenkívül előfordulhat még sok más is, pl: Agent, ircII, Dev/null, RootServ, AdminServ, Guest..., HostServ stb.

Foglalkozzunk egy kis történettel.

Régen volt a nagy hálózatok kora. Az emberek sokasága chatelt ezeken, akárcsak most. Ugyebár az IRC-n, választani kell egy becenevet magadnak ami alapján mások felismernek majd a későbbiekben is. Választanod kell csevegő szobát, channelt.

Igen ám, de jön az emberi érzés...ez az én nevem, ez az én szobám. Hogyan lehetne megelőzni, hogy más is használja?

Volt először ugyebár olyan, hogy  Undernet. Itt hozták létre az első Servicesnek nevezhető programot a Cservice-t. Őket követte a DALnet. Náluk jelent meg először a ChanServ és NickServ. Ez volt a kezdet. Azóta rengeteg pseudo klienst hoztak létre, rengeteg parancsot alkottak, kismillió opciót és beállítást. Ezek felsorolására szerintem tengernyi idő is kevés lenne, főleg mivel Servicesenként változóak. De bizonyos dolgok ugyanazok.

Általában a név regisztráció: /msg NickServ register jelszó emailcímed ,de van ahol ennyi nem elég és auth kóddal kell érvényesítened a regisztrációdat, vagy például a Trefort.net-en ez az opció le van tiltva, csak a főoldalon regisztrálhatsz.

Általában szobaregisztráció: /msg ChanServ register #szobanév jelszó meghatározás. ehhez regisztrált nevednek kell lennie. De van, ahol nem lehet regisztrálni, pl Trefort.net, itt egy külön Team foglalkozik a szobareggel. Van ahol meg csak az IRCOperátorok regisztrálhatnak.

Általában üzenet küldés, olvasás, törlés: /msg MemoServ send nick/#channel üzenet, /msg MemoServ read 1, /msg MemoServ del 1. 

Ma több mint 20 féle Services van elterjedten használva, de sokkal többet készítettek!

A leggyakrabban használtak: IRCServices, Magick, Anope, Epona, Ausspice, Cygnus, Sirius, Daylight, Bahamut Services, PTLink, stb. Letölthetőek az irc.lap.hu -ról.

Servicesekről általában.

Amióta elterjedtek a Windowsos IRCServerek, (általában UnrealIRCd, Eponával vagy Ausspice-al) csak néhány Servicesnek készítették el a windowsos verzióját. Viszont van olyan is ami csak Windowsra készült.

A Trefort.net Servicesének parancsait, (általában majdnem mindegyik magyar Serveren lévő Services hasonló parancsokat tartalmaz.) az IRCPage-en.

Ha segítségre van szükséged, írd be: /msg NickServ help vagy /msg ChanServ help...

Az Andrew Church által készített IRCServices tartalmaz magyar nyelvi fájlt, melynek segítségével az egész Servicest magyar nyelvűre változtathatod. Ha Servert üzemeltetsz javaslom ennek a Servicesnek a használatát, mert megbízható és mert ugyebár rendelkezik egy 100%-os magyar fordítással. Abszolút kompatibilis az UnrealIRCd és más ircd-kkel.

 A Servicesekkel kapcsolatos kérdéseiddel nyugodtan fordulj hozzám.

Kapitány János
irc at lap.hu