A magyar IRC portál

       
       

 
A #magyar csatornához útmutató
 
Irc.hu
     

Kedves iRC-es és aki a #magyar csatornára tévedsz

Ezen az oldalon egy rövid ismertetöt találsz a #magyar csatorna szokásairól, szabályokról. Az oldal 1997 óta folyamatos változásokon megy át, ha észrevételed van, írj nekem.

 

ALAPELVEK:

A #magyar nyelve a magyar. Fontos indok nélkül ne írj más nyelven, van épp elég külföldi csatorna. Magyarul nem igazán beszélö, külföldi magyaroknak javaslom a #hungary-t. A másik talán udvariatlannak hangzó alapelv, ha nem tetszik velünk az élet, nem kötelező ide járni. A #magyar közössége egy évek óta együttlévő társaság, a szabályokat hosszú évek tapasztalta alakította ki, nem biztos, hogy csak a te kedvedért megváltoztajuk, vagy palotaforradalmat csinálunk. Természetesen szívesen látunk, amennyiben a lentebb található irányelveket magadévá tudod tenni.

Tartalom:

1. Néhány jellemző dolog a csatornáról
Ha új vagy, akkor légy óvatos. Napközben sokszor 300-nál is többen vannak bent, nagyon forgalmas a csati. Míg éjjel (inkább) lehet baromkodni, addíg nappal hamarabb kivágnak, mint kettőig elszámolsz. Kérdezni mindíg szabad. Mondjuk /msg-ben attól, aki kivágott és ő elmondja, hogy mi volt a gond, ha ez nem lenne egyértelmü a kick reason-ből. Ha bannolnának sincs vége a világnak, a banok 1 óra után elévülnek. Más nikkjét illik tiszteletben tartani, ha a csatin már ismernek pl. egy Gyula-t és szolnak neked, hogy változtass nikket, akkor tégy úgy. Máskülönben örülünk ha benézel hozzánk, remélem jól fogod magad érezni! :)

2. Kukacok, KICKek és BANok a #magyar-on
Ezek szabályok, és néhány jótanács, tipp, hogy ha kivágtak, akkor tudd, hogy miért volt az :) Olvasd el mindenképpen, és ezt is: "Általános irc netikett"
 
* Ne hozz ide új botokat (van már 3, ld. leljebb!). Továbba ne próbálkozz channel takeover kisérletekkel, hacsak nem akarsz egy minimum fél éves bant kockáztatni.
* Ne floodolj. Azaz ne írj be egyszerre több sort a csatornára ill. ne írd be többször ugyanazt. Floodnak értem azt is, ha szüntelenül teszed fel ugyanazt a kérdést - ha valaki tudná a választ, bizonyára megírná neked.
* A #magyar nem rulez, warez, mp3, support csatorna. Ne itt probálj meg infokat gyűjteni mp3 gyűjteményed kibővítéséshez, php server configjához. Sokszor alakulnak ki szakmai viták, egy-egy kérdéssel kapcsolatban, ilyenkor érdemes kérdezni. Nem szerencsés az ha csak úgy beesel és rögtön pornofilmes linkeket kezdesz követelni. Keress legalább először a www.google.com-on, mielőtt a csatin kérdezel.
* Ne használj ékezetes betüket. Sokak képernyöjét (UNIX, Linux) teljesen átformálja, értelmetlen karaktereket ad. Légy rájuk tekintettel. Manapság már eléggé elfogadottak az ékezetes betűk, de ha kibirod nélkülük még jobban örülünk.
* Ha valakihez szólsz, írd a sor elejére a nevét. Sokaknak, ha nevük előfordul a sorban, világít és így jobban észreveszik. Vannak, akik nem is figyelnek másra, csak arra, ami nekik szól személyesen.
* Ne nyilatkozz rasszistán és bármely vallás ellen. Vagyis egész addig, míg ezzel meg nem sértesz valakit. Politizálni szokás, de ha lehet, ezt se túl agresszíven.
* Ha valamilyen ok miatt kirugnak, békésen rendezd a helyzetet, különben reagálásod ténye is elég, hogy kitiltsanak. Ha az adott opot szitokszavakkal, anyázással illeted, ne lepődj meg a permban-on. Mint fentebb jeleztem nem kötelező idejárni. Panaszkodni, kérdezni mindig szabad!
* Ne reklámozz más csatornát, se www oldalt se rádiót se semmi mást. Azonnali kick és ban.
* Ne írj folyamatosan vastagon, NAGYBETÜKKEL, egyáltalán ne írj színesen, ne csipogj. Jó lenne ha megtanulnád, megismernéd az irc-s kifejezéseket. A #magyar az nem szoba, hanem csatorna és a közvetlenül személynek küldött üzenet az nem privi hanem msg, valamint te irc-n vagy irc kilenst használsz és nem mirc-elsz (a gyengébbek kedvéért, a mirc egy irc kilens). Ez a kifejezéseket nem kötelező használni, de örülnénk neki ha már közénk jársz. :)
* Scriptek, awaynick, és társaik. Talán tudod és láttad, esetleg használod is őket. Mármint a scripteket amelyek a te kliens softwared bizonyos funkcióit egyszerűsitik. Örölünk, hogy hallottál róla, de vannak bizonyos fenntartásaink.
* Mp3 script - nem, ismétlem _nem_ vagyunk rá kiváncsiak hogy a winampod éppen milyen zenét játszik. Ha midennképpen megosztanád zenei örömödet velünk, kérlek vedd a fáradságot és gépeld be , hogy /me akramilyen zenét hallgat, imédja, stb.
* Az utóbbi időben elterjedt szokássá vált az ún. awaynick, ami a következőképpen néz ki: Nick is now known as Nick|Suli esteleg Nick|L vagy Nick|Zuhi. Nos az #magyar csatornán első körben 10 perc ban és kick jár a bottól. Ha op veszi észre akkor minimum 1 óra ban + kick. Ha sokadszorra is tapasztaljuk egy user esetében akkor permban is lehet a dolgoból.
* Néhány rövid szó, hogy miért: A csatin rengetegen vannak, ebből a rengeteg emberből sajnos egyre kevesebben vannak akik valóban beszélgetnek publicban. Viszont rengeteg ilyen nickcsere fordult elő, es minimum 2 feleleges sor 10 percenként/user, 20 usernél semmi másból nem áll a public mint nickcserebékből. Másodszor létezik /away parancs amit erre találtak ki, ha nem tudod használni akkor az oldal alján található linkeken elinulva előbb útóbb talalász egy normális irc leírást.
A fentebb felsorolt indokok miatt az awayscriptek használatát is kérjük mellőzni. Félreértés ne essék: tedd nyugodtan away-ba magad, csak ez ne nyilvánuljon meg a csatin se nickcsere se egy public msg (I am away now, bla bla) formájában. Aki tudni akarja, hogy away vagy-e, az kér rólad egy /whois-t és ott úgyis látni fogja.
* A topic tartalma nem szent, de ne reklámozz itt sem és lehetőleg ne izléstelenkedjünk (itt sem). Ha topicot akarsz változtatni, kérd meg az egyik opost, mivel csak nekik van joguk erre.
* Ha csak azért jöttél be a csatira, hogy a csatornát magát, az opokat, vagy az ownereket fikázd, szidd akkor inkább be se gyere. Előbb útóbb a közösség megunja és permban fog felkerülni a hostodra. Ha úgy érzed, igazságtalanul bántak veled, vagy vannak ötleteid, hogyan lehetne a csati életét jobbá tenni de nem hallgattak meg, próbálj egy kultúrált mailt írni az egyik masternek/ownernek, aki ha van ideje, utána fog nézni a dolognak. Az opokat a csatin elküldeni melegebb helyekre nem hatékony módja bármilyen változás elérésének sem.
* Ne legyen nagyon bosszantó, csúnya nick neved. (pl. Hitler, seggjuk, lofasz, pina -- volt itt már minden!)
A csúnya beszéd elég általános, nem kell és nem is szoktak rajta kiakadni. De egészen más kategória, ha a másikat szidod, izléstelen dolgokra szólítod fel, stb. Remélem e különbség nyilvánvaló számodra is, ha nem, írjál és elmagyarázom :)
* A csatorna invite only, de a *.hu -s hostok simán bejöhetnek (+I mode). Ha nem .hu-s hostról jössz, vagy nincs reverse DNS bejegyzése a hostodnak, vagy bármi más a csatornára lépéssel kapcsolatos gondod van, fordulj egy ophoz/masterhez.

3. Botok
Az éppen aktuális botok: Ketvirag, Tehen, Papucs, melyek közül Ketvirag és Tehen netsplit elött és után autómatikusan váltogatják nevüket. Bövebb leírás róluk itt: botok.html

A botok rendeltetése, hogy

a.) rendet tartson a csatornán azáltal, hogy csak töle kaphatsz opot (bitch mode) és hogy kivágja a floodolókat, egyéb rendetlenkedöket.
b.) sok segítséget is nyújthat, ha keresel valakit. (/msg Ketvirag whois akárki)
c.) A botneten több bot is össze van kötve dcc-n, telnettel

A bot csatornafenttartó funkcióinak egyike az, hogy egy belsö listát vezet a bannokról. Az opok a boton, módosíthatják ezt a listát. Szokás 'botban'-nek nevezni, ha valakit felraknak erre a listára. Egy channel ban-t hamar felraknak valakire, de ezek 1 órán belül eltünnek. A botban lehetövé teszi, hogy visszakereshetö legyen, ki miért lett bannolva.

Egy boton hierarchia van, vannak különbözö jogok, melyeket FLAGekkel jelölnek a név mellett. Hangsúlyozom: a flageknek semmi jelentöségük nincsen a csatin, kizárólag a boton ad több jogot!

APPENDIX: Milyen feltételekkel kaphatsz jogokat?
Ne, neee kunyizz jogokat, kérlek. Van jelenleg elég opos a botokon. Ha mégis ugy gondolod, hogy neked mindenképpen szükséged van egy s más flagre, írj mailt egyik masternek. Egy master saját hatáskörben is dönthet a kérdésröl, de általában kikéri a többi master véleményét is.
 

4. A csatornán megforduló emberek
Ezek a törzstagok, akikhez bátran lehet problémákkal fordulni. Ha emberi hangon kérdezel, akkor biztosan segítenek.
 
Artlace BlackGore/Bakelit donci
Geoffrey hellnet Horasz
Judycza mirc kérdésekkel Lajosch Lovag
Mihamix Vaily vuk
Ha valaki hiányolja magát a listáról, pedig szokott segíteni a kezdöknek, akkor szóljon nekem. és felrakom, nekem ezek jutottak eszembe. De ha valakiröl ezen a listán megtudom, hogy nem segít a lamer kolegáknak, akkor BAD listára fogom tenni, rögtön ide jobbra! :)
ÚJ: #magyar szociograph

5. egyéb iRC oldalak
A magyar iRC server adminok oldala
Irc Regitim Szesz Band oldal Shark tollából :)
www.externet.hu/irc Az Externet iRC oldala, lexikális iRC (nem mIRC!) parancsleírással, bot-helppel, smiley szótárral.

Ha te is írtál egy oldalt, ami vagy iRC-esekröl szól vagy kezdöknek nyújt iRC-help-et, akkor kérlek írj nekem, és belinkelem ide a te oldaladat is. Köszi!

Updated: 2003.03.31 by donci and Horasz